Snowboard bazar

Snowboard

Čo je snowboard? Ako vybrať snowboard? Aké je základné rozdelenie snowboardov a ako sa v tom zorientovať? Na tieto otázky ti odpovie nasledujúci článok. Medzi najdôležitejšie parametre snowboardu patrí:
dĺžka snowboardu
tvrdosť snowboardu
zloženie jadra

Freestyle snowboard má odporúčanú dĺžku pre dospelého človeka po bradu alebo po špičku nosa. Zloženie jadra je zásadná pre určenie kvality snowboardu. Najmenej kvalitné a súčasne tiež najlacnejšie je tzv PU FOAM CORE, čiže penový spôsob stavby jadra. V tomto prípade staršie dosky ľahko strácajú svoje jazdné vlastnosti a pružnosť. Ďalším variantom je kombinovaný spôsob, kedy je jadro vyrobené z dreva a potom obalené penou. Najkvalitnejšie a finančne aj najnáročnejšie je tzv varianta WOOD CORE, ktorá spočíva v celodrevené lepenom jadre vystuženom kevlarom. Ďalšie možnými variantmi konštrukcie sú hliník, karbón alebo jeme špeciálne materiály. Ak chcete kúpiť snowboard, navštívte overený snowboard shop.

Staršie snowboard

Ak kupujete starší snowboard, sústreďte sa na nasledujúce aspekty.

Stav sklznica snowboardu

Na prvý pohľad uvidíte, či sú v sklznici zreteľné ryhy alebo vrypy. Táto zjavná narušenia zhoršujú klzké vlastnosti sklznice. Podľa výšky oceľové hrany je možné odhadnúť hrúbku sklznice. Ak minulý majiteľ sklznicu opakovane brúsil strojovo, je potom sklznica výrazne stenčená, a už ju nebudete môcť toľko brúsiť zo spodnej strany, čo zásadne znižuje kvalitu snowboardu.

Stav a šírka oceľové hrany snowboardu

Oceľovú hranu skontrolujte zboku i zospodu. Ak sú v nej ryhy, vrypy alebo je strhnutá či vytrhnuté, potom je snowboard znehodnotený a nie je vhodný ku kúpe. Častým brúsenie dochádza k úbytku hrany, či už z boku alebo zospodu. Veľmi dôležitá je šírka oceľové hrany, ktorá sa významne podieľa na vedení oblúka.

Preťažovanie snowboard snowboard

Skontrolujte, či nie je doska promáčklé v dôsledku nadmernej hmotnosti pôvodného majiteľa alebo vplyvom extrémneho terénu.

Skrútenie snowboardu

Aby ste zistili, či nie je snowboard zatočený, položte ho na rovnú plochu a zatlačte na snowboard rúk. Ak je snowboard v poriadku, v žiadnom smere sa nebude pod tlakom ruky hojdať.

rozlepovanie snowboardu

Skontrolujte doska, predovšetkým v oblasti pätky a špičky, či sa nerozlepuje alebo či už nebolo zlepené.

Snowboard a inserty

Presvedčte sa, či sú závity na snowboarde v poriadku, či náhodou nie sú strhnuté, čo by znemožnilo upevniť viazanie.

 

Snowboard

Tento odsek popisuje základnú definíciu snowboardu a jeho rozdelenie. Snowboard je doska špeciálne vytvorené pre jazdu po snehu (podobne, ako v histórii boli tzv lyže), resp. k športovému vyžitiu zvanej snowboarding. Snowboard je najdôležitejšou časťou vybavenia pre prevádzkovanie snowboardingu. V dnešnej dobe existuje niekoľko štýlov snowboardu: freestyle snowboard, freeride snowboard a alpine snowboard.

Freestyle snowboard

Freestyle snowboard je najrozšírenejším a najobľúbenejším typom snowboardu. Tento snowboard je úplne symetrický, tzn. snowboard nie je smerový a má rovnaký tvar špičky a pätky. Umiestnenie viazanie je zvyčajne úplne uprostred alebo len mierne posunuté k pätke snowboardu. Obvykle je možné nastaviť viazanie oboma spôsobmi zvolením daných insertov snowboardu. Snowboard teda poskytuje rovnaký komfort ako pre jazdu na svoju stranu, tak pre jazdu na switch. Snowboard je teda vhodný pre triky, skoky, jazdu v parku, či po zjazdovke. Pre freestyle snowboard sa vždy používa mäkké viazanie na snowboard a mäkké topánky na snowboard.

Freeride snowboard

Tento snowboard je povedzme univerzálne. Užíva sa hlavne pre jazdu vo voľnom teréne, pre tzv freeriding. Ak sa rozhodnete kúpiť si freeride snowboard, jeho veľkosť musí byť väčší ako klasický freestyle snowboard. Viazanie posuňte tak o 5-15 centimetrov od stredu smerom ku špičke. Špeciálne a stále viac obľúbenou verzií freeride snowboarde je splitboard. Jednoducho sa dá povedať, že sú to dve spojené lyže, ktoré je možné kedykoľvek podľa potreby rozdeliť. Potom môže jazdec na split snowboarde chodiť ľahko do kopca alebo sa brodiť hlbokými závejmi snehu.

 

Alpine snowboard

S alpine snowboardom vyrazte na upravenú zjazdovku alebo na slalomovú trať. Dizajnovo sa tento typ snowboardu líši hneď na prvý pohľad. Celkovo je snowboard užšie ako freestyle snowboard aj ako freeride snowboard. Špička snowboardu je viac zaguľatená ako pätka, ktorá pôsobí trochu odrezal. Apline snowboard sa kombinuje len s tvrdými topánkami na snowboard as tvrdým viazaním na snowboard.

Freestyle snowboard a jeho dĺžka

Freestyle snowboard sa najčastejšie vyrába v dĺžke od 120 do 170 centimetrov. Kratšia dĺžka snowboardu je skôr pre deti a pre snowboardistov s nižšou hmotnosťou váhy. Dospelý človek by mal siahnuť pre dlhšie snowboard. Najviac predávanou veľkostí freestyle snowboardu je dĺžka 150 až 165 centimetrov. Optimálna dĺžka pre snowboard je od zeme po bradu, maximálne po nos snowboardistov. Platí tiež pravidlo, že ťažšie snowboardista si zvolí dlhšia doska (približne o pár, maximálne však o 5 centimetrov) a ľahší jazdec na snowboarde naopak siahne po snowboardu, ktorý je kratší. Pýtate sa, aký je pre to dôvod? Pri jazde v oblúku musíte vynaložiť istú silu, aby sa snowboard správne ohla. Čím dlhšia je snowboard, tým je zložitejšie ho prehnúť a musíte teda vynaložiť väčšiu silu.

Freestyle snowboard a jeho šírka

Šírka snowboardu je najviac ovplyvnená veľkosťou nohy snowboardistov ako čímkoľvek iným. Ak má jazdec na snowboarde väčšiu nohu, zvolí si širší snowboard. Všetci ostatní si vyberú šírku dosky podľa seba a nemusia sa riadiť žiadnymi pravidlami, pretože jazda na snowboarde spočíva v prenášaní váhy na hranách a nezáleží teda, ako je snowboard široký. Ak si snowboardista vyberie väčšiu dĺžku snowboardu, často sa stane, že je označené slovom "wide". To znamená, že je snowboard širší. Počíta sa totiž s tým, že ak je človek vysoký, má aj väčšiu nohu. Ak však chcete predsa len kratšie snowboard a máte väčšiu nohy, nie je problém. Aj kratšie snowboardy sa vyrábajú v prevedení "wide", ale horšie sa zháňajú.

Hrany na snowboarde

Hrany sú dôležité, aby ste mohli na zjazdovke alebo inde v teréne poriadne rezať zákruty a vytáčať správne oblúky. Bez hrán by ste si moc nezajezdili.

Inserty snowboardu

Snowboard je automaticky vybavený tzv inserty, do ktorých sa vsunú skrutky viazanie na snowboard a potom sa zaskrutkujú, čím sa k sebe upevnia viazanie na snowboard a snowboard. Oproti lyžiam teda nemusíte do snowboardu vŕtať.

Vrchná vrstva

Vrchná vrstva snowboardu, čiže tops sheet, slúži predovšetkým ako ochrana všetkých vrstiev, ktoré sú pod ňou. Jej dôležitosť ale vidí väčšina snowboardistov v potlače, ktorý na nej je. Design totiž hrá významnú úlohu pri výbere snowboardu. Niektoré firmy, ktoré sa zameriavajú na vývoj snowboardov, vyrábajú vrchnú vrstvu z takých materiálov, ktoré pomáhajú tlmiť vibrácie.